Herkullista luomua blogi

Vihreä, versova luonnon ihme!

Kevät on itujen ja versojen aikaa. Idätys on mitä mainioin tapa lisätä tuoreiden raaka-aineiden osuutta ruokavaliossa. Idut ovat tunnetusti todellista terveysruokaa. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, ravinteita ja ovat kevyttä, helposti sulavaa herkkua. Ja mikä parasta, idättäminen on todella helppoa! Sitä paitsi prosessoimattomien tuoretuotteiden käyttö ruokavaliossa on myös ekoteko, sillä ruuan prosessointi ja kuumennus vaatii paljon energiaa. Idätettäväksi sopivat useat siemenet ja palkokasvit. Yleisimpiä idätettäviä ovat mung-pavut ja sinimailanen, mutta myös linssit, tattari, hamppu ja vaikka seesaminsiemen. Pääsiäisenä on ainakin hyvin aikaa kokeilla tätä luonnon ihmettä!

Verso

Tässä ohje sinimailasen eli alfalfan idättämiseen. Idätystä varten tarvitset valmiin idätysastian (tai lasipurkin, harsoa ja kuminauhan) sekä idätettäviä siemeniä, mieluiten luomuna. Valmiit idut maistuvat salaatissa ja leivän päällä sekä tietysti ihan sellaisenaan.

Sinimailasen ituja1. Huuhtele siemenet ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli. Sinimailanen vie itäessään kokoonsa nähden paljon tilaa! Parista ruokalusikallisesta saat vajaan litran valmiita ituja.

2. Kaada vesi pois ja säilytä idätysastiaa esimerkiksi astiakaapissa ylösalaisin. Parasta on, jos saat astian 45 asteen kulmaan eli hieman viistoon. Huuhtele ituja 2-3 kertaa vuorokaudessa.

3. Idut valmistuvat kuin itsekseen! Itäminen vie yleensä 4-5 vuorokautta. Huuhtele valmiit idut ja säilytä niitä jääkaapissa. Syö idut muutaman päivän kuluessa.

Oletko kokeillut idätystä? Mitä eri siemeniä olet idättänyt ja millaisella menestyksellä?

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Kirjoittajasta Näytä kaikki tekstit

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *