Herkullista luomua blogi

Alkoholittomat drinkit vihreästä ja valkoisesta teestä

Krapulat eivät ole koskaan olleet lempipuuhaani, ja epäilen etten ole yksin tuntemuksieni kanssa! Päänkivistystä olen kokenut harvemmin, mutta henkisesti krapula on mitä kamalin olotila, joka velloo pahimmillaan kolme päivää epämääräisen alakulon ja itseinhon tunteissa rypien. Siksi vuosi vuodelta alkoholinkäyttö onkin vähentynyt kuin varkain. Nautin yhä lasillisesta hyvää punaviiniä ruoan kanssa ja nostan satunnaisesti maljan kuohuviinillä tai samppanjalla, mutta varsinaisen juopottelun en koe tuovan elämääni mitään lisää. Päinvastoin, se huonontaa yöunia ja vie kallisarvoisesta ajastani aivan liikaa tunteja suhteessa tuomaansa hetken hauskuuteen.

Onkin mitä ihastuttavinta nähdä, että vihdoin Suomessakin baarit alkavat suhtautua alkoholittomiin cocktaileihin eli mocktaileihin tosissaan! Pääkaupunkiseudun ravintoloista yhä useampi on nostanut mocktailit jo drinkkilistoilleen, ja myös alkoholittomien oluiden suosio on valtavassa kasvussa. Krapulattomat juomat valtaavat alaa kaikkialla. Ihastuttavimmat mocktailit olen silti juonut monille yllätykseksi itänaapurissamme Venäjällä, jonka usea suomalainen taitaa mielikuvissaan yhä liittää ainoastaan vodkaan.

Pietarin ja Moskovan kaltaisissa suurkaupungeissa hyvät mocktailit ovat merkittävä erottautumiskeino hyville baareille, jotka kilpailevat verisesti varsin laatutietoisista asiakkaista. Yhä useampi hyvinvoinnistaan huolehtiva ei halua cocktailien sokeripommeja ja alkoholin kalorikuormaa osakseen. Olen seurannut, kuinka pietarilaiset baarimestarit sekoittelevat kuin ohimennen mitä viekoittelevimpia alkoholittomia nautintoja tiputellen pipeteistään mocktaileihin kukkaisvesien hentoja tuoksuja, lisäten mukaan milloin jääteetä, metsäisiä katajanmarjoja tai jopa savuavia yrttioksia, joilla leyhytellään mocktailin juojalle lisätuoksuja itse juomaan kajoamatta. Vau!

Antioksidanttirikkaat mocktailit ihastuttavat myös aamulla

English Tea Shopin ihastuttavat teet sopivat mahtavasti alkoholittomiin drinkkeihin. Teemestarien direct trade -luomuteet tulevat suoraan pienviljelijöiltä, taaten teenlehtien korkean laadun ja hyvän maun, mikä on ehdoton vaatimus teen kylmäuuttamisessa. Tällä kertaa otimme metsäisen mustikan vienoilla seljankukilla ja trooppisen granaattiomenan makuihin pohjautuvat teet mocktailiemme pohjaksi. Lisäksi poimimme mukaan ruusunlehtiä, jotka kannattaa kerätä paikasta, joka ei ole lähellä isoja teitä, ja jossa ei ole käytetty teollisia torjunta-aineita. Teedrinkit ovat paitsi ihanan makuisia, myös antioksidanttirikkaita. Vihreä ja valkoinen tee ovat tunnettuja terveysvaikutuksistaan!

Ruusunlehtiä metsästävää ilahduttaa, että esimerkiksi kurtturuusua tapaa nykyään yleisesti ympäri Suomea myös luonnosta. Vieraslajina en ole kovin innostunut sen leviämisestä luontoon, mutta hortoiluun eli villiyrttien keräämiseen se tuo ruusuisen hennon lisän. Ruusunlehtiä voi käyttää niin tuoreena kuin kuivattuna, ja ne sopivat paitsi mocktaileihin, myös teesekoituksiin tai kukkaisvesien uuttamiseen. Ruusuvesi tekee hyvää myös hipiälle! Aiemmin olen kirjoittanutkin myös monikäyttöisen ruusuviinietikan teosta.

Ostoslista mocktaileihin:

  • English Tea Shop White Tea Blueberry & Elderflower -valkoista luomuteetä mustikoilla ja seljankukilla
  • English Tea Shop Green Tea Pomegranate -vihreää Reilun Kaupan luomuteetä granaattiomenalla
  • Haluamaasi makeutusta: esim. Organic Health -vaalea luomuruokosokeri, Voi Hyvin -luomuhunaja, tai vaalea luomuagavesiirappi
  • Hiilihapotettua lähdevettä, kovalla helteellä käytä kivennäisvettä
  • Granaattiomena
  • Pensasmustikoita / metsämustikoita
  • Rosmariinia ja minttua
  • Ruusunlehtiä itse kerättynä tai kaupan ruusuvettä esim. Steenberg

 

Valkoinen tee mustikka -mocktailit ja vihreä tee granaattiomena -freetox-mocktailit

  • 0,5l kylmää vettä + 5pss vihreä tee granaattiomena
  • 0,5l kylmää vettä + 5pss valkoinen tee mustikka
  • kourallinen ruusun terälehtiä + 0,5l kylmää vettä

Tarvitset kolme kannua/astiaa: valkoiselle teelle, vihreälle teelle ja ruusuille. Lisää ruusun terälehdet yhteen astiaan, ja teepussit toisiin. Kylmäuuta yön yli jääkaapissa omissa kannuissaan.

Sekoita mocktailit seuraavasti:

  • 1/3 ruusuvesi + 2/3 jäätee
  • granaattiomenan siemeniä / mustikoita 0,5dl
  • makeutukseen makusi mukaan vaaleaa luomuruokosokeria / Voi Hyvin -luomuhunajaa / vaaleaa agavesiirappia – itse käytin pari teelusikallista luomuruokosokeria litraa kohden

Blendaa koko sekoitus. Suodata tiheän siivilän läpi lasiin. Jos haluat juomasta kirkkaampaa voit käyttää myös kestosuodatinta tai kahvinkeittimen suodatinosaa. Lisää nesteeseen saman verran kivennäisvettä/hiilihapotettua lähdevettä ja koristele granaattiomenan siemenillä, mustikoilla ja yrteillä. Lisää jääpaloja ja tarjoile. Kippis kesälle!

                                       

Kirjoittajasta Näytä kaikki tekstit

Sisli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *